Bursa Bilim Merkezi Haberleri

Eklenme Tarihi 16 Kasım 2018, Cuma

A+ | A-


Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı 11-12 Eylül 2018'de Bursa'da Gerçekleştirildi

Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı 11-12 Eylül 2018'de Bursa'da Gerçekleştirildi

“Geleceğimiz İçin Bilim Merkezleri” temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı, Bursa’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’de bilim ve teknolojiyi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren paydaşları bir araya getirmek ve paydaşların birbiriyle ilişkilerini geliştirmek amacıyla, TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen konferansta, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal açılış konuşması yaptı.

Ekonomik güçlüklerin yeni fırsatları beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, bu tip güçlüklerin, yeni arayışlara yönelme ve özgüven oluşmasına fırsat verdiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, "Bu fırsatlardan biri savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 60'ların üzerine çıkmasıdır. Yine böyle bir güçlük dönemini fırsata çevirip, yerli ve milli süreciyle savunma sanayinde önemli bir mesafe kat ettik. Ben bu zorlukları da aşabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Bilim ve teknolojiye olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, bu ilginin TÜBİTAK olarak kendilerini hem cesaretlendirdiğini hem de sorumluluklarını artırdığını vurguladı. Türkiye’nin önümüzdeki dönemdeki odağının, nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, bunu sağlamaya yönelik olarak TÜBİTAK’ın birçok destek programı bulunduğunu belirtti. Akademiye yönelik ARDEB desteklerinden, sanayiye yönelik TEYDEB desteklerinden ve öğrencilere yönelik BİDEB desteklerinden söz eden TÜBİTAK Başkanı, bilim merkezleriyle ilgili süreçleri de içine alan Bilim ve Toplum Programları (BİTO) destek programlarının, diğer destek programlarından farkını anlattı. TÜBİTAK'ın destek programları arasında, hem sayı hem profil anlamında en fazla bireye dokunan alanın bilim merkezleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Mandal; Konya, Kayseri, Kocaeli, Elazığ ve Bursa’da aktif olarak beş Bilim Merkezi bulunduğunu, bunların hepsini yerinde görme ve inceleme fırsatı bulduğunu aktardı. Üsküdar ve Antalya Kepez Bilim Merkezlerinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal,  Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun ve Düzce Bilim Merkezlerinin de sözleşmelerinin imzalandığını bildirdi. Erzurum, Afyonkarahisar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haliç, Trabzon ve Tokat ile de ön protokol aşamasında olunduğu bilgisini veren TÜBİTAK Başkanı, Bilim Merkezleri kapsamında kendisini en fazla atölyelerin heyecanlandırdığını anlattı. Gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyacağımız nitelikli insan kaynağını oluşturacak olan öğrencilerimizin atölye çalışmalarında ellerinin kirlendiğini, bilimle teknolojiyle temas ettiğini anlatan Prof. Dr. Mandal, şunları kaydetti: “Bilim Merkezlerimiz, çocuklarımızda, gençlerimizde merak ve ilgi uyandırıyor ama geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız açısından sadece ilgi ve merak yetmez, tutku da gerekiyor, atölye çalışmaları da tam bu kapsamda merakın tutkuya dönüşmesini sağlıyor”.