BİLİM MERKEZLERİ HAKKINDA YAYIMLANAN TÜBİTAK POPÜLER BİLİM DERGİLERİ YAZILARI
1.BİLİM ÇOCUK DERGİSİ
Bilim Merkezi Nedir?
Yaşadığımız dünya ve bulunduğumuz çevre birçok bilimsel gerçeği ve olayı içinde barındırıyor. Rüzgârın esmesi, yağmurun yağması, suyun kaynaması, demirin paslanması gibi... Ancak bilimsel gerçekleri anlayabilmek bazen zor olabiliyor. Bilim merkezleri işte tam da bu konuda bize yardımcı oluyor. Yazının tamamı için tıklayınız.
Gülhane’de Bir Müze İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Müzeler, geçmişte yaşayan toplumların kültürlerinin yansıtıldığı, bilim, sanat gibi alanlarda yaptıkları eserlerin sergilendiği mekânlardır. Sergilenen eserler ya da anlatılan olaylar dönemin ruhunu yansıtır ve ziyaretçinin o dönemleri anlamasını ve yaşamasını sağlar. İstanbul’da Gülhane Parkı içerisindeki Has Ahırlar Binası’nda yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de İslam coğrafyasında yaşamış bilginlerin keşif ve icatlarını tanıtması açısından önemli bir yere sahip. Yazının tamamı için tıklayınız.
Konya Bilim Merkezi
Konya Bilim Merkezi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ve TÜBİTAK’ın desteğiyle yapılan ilk bilim merkezi. Burada açık ve kapalı alanlarda sergi alanları, gözlem ve seyir kulesi, planetaryum, kütüphane, konferans salonları, laboratuvarlar ve çok sayıda etkinlik alanı bulunuyor. Yazının tamamı için tıklayınız.
2.BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ
Bilim Merkezleri
Bilimin eğlenceli, heyecan verici ve unutulmaz bir tecrübe olduğunu söyleyen kaç çocuğa ve gence rastladınız? Fen bilimlerini okul kitaplarından öğrenen ve öğrendiklerinin günlük hayattaki uygulamalarını görmekte zorlanan öğrencilerden bilimi yukarıdaki gibi tarif etmelerini tabii ki bekleyemeyiz. Sadece öğrencilerin değil toplumun genelinde fen bilimlerine ve teknolojiye karşı yaygın olan mesafeli ve ürkek yaklaşımı, olumsuz tutumları ve düşünceleri değiştirmek için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çeşitli girişimlerde bulunuyor. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında hızlanan bu girişimlerden biri de bilim merkezlerinin kurulması ve ülke çapında yaygınlaştırılması. Yazının tamamı için tıklayınız.
ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi
Çoğu kişiye göre bilim, az sayıda bilge kişinin, ne yaptığı bilinmez astronomik fiyatlı malzemelerle donatılmış laboratuvarlarda, toplumdan yalıtılmış olarak sürdürdükleri bir uğraş. Yine birçoğumuz için bilim, bize yansıyan ürünleriyle somutlaşıyor. Aradaki süreçle, yani bilimi işbaşındayken gözlemekle nedense pek ilgilenmiyoruz. Sözün kısası, bilimciyle toplum arasında bir boşluk ortaya çıkıyor, toplum bilimden soyutlanmış oluyor. Oysa bilimin gelişmesi, teknolojik atılımlar için aydın bir toplum, bir başka deyişle güçlü bir bilim kültürü çok önemli. Bu kültürü oluşturmanın en etkili yoluysa, bilimle toplum arasındaki bu yabancılaşmayı gidermek, bilimin hem farkında olmasak da sürekli iç içe bulunduğumuz, hem de tanışmaktan haz duyacağımız zevkli ve heyecanlı bir uğraş olduğunu topluma anlatmak. Yazının tamamı için tıklayınız.
3. MERAKLI MİNİK DERGİSİ
Bilim merkezlerinde her yaştan ziyaretçinin farklı bilimsel konularda keşifleryapmasına yardımcı olan sergiler bulunur. Bu sergilerdeki düzeneklerin birçoğu kocaman oyuncaklara benzer. Bilim merkezlerinde ziyaretçiler için çeşitli atölye çalışmaları ve bilim gösterileri de yapılır. Yazının tamamını okumak için tıklayınız
Bilim Merkezine Gidilyoruz
Çok heyecanlıyım. Acaba içeride neler var? Yazının tamamını okumak için tıklayınız.