TÜBİTAK, Türkiye'de kurulacak bilim merkezlerini desteklemek üzere ilk resmi çağrısını 2008 yılında yayınlamıştır. Başvuruların değerlendirilmesininardından Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait proje önerisi için destek kararı alınmıştır. Böylece Konya, TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk bilim merkezini kurmak üzere önemli bir misyon üstlenmiştir. Konya'nın önde gelen kurum ve kuruluşlarından olan Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Selçuk Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve KOSKİ bu tarihi sorumluluğun yükünü paylaşmak üzere bilim merkezinin kuruluş çalışmaları içinde etkin bir şekilde rol almıştır. Bu işbirliği sayesinde Konya, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada sürekliliği zaman zaman risk altına giren bilim merkezlerinin ayakta kalmaları adına örnek bir işbirliği modeli geliştirmiştir. Yaklaşık 100.000 m2'lik bir arazide; 26 250 m2'lik kapalı alanı, 14.000 m2’lik açık otopark alanı ve araç yolları, 11.000 m2’lik yürüyüş yolları, 47.000 m2’lik yeşil alanı ile gerçek bir cazibe merkezi olan Konya Bilim Merkezi, gerçekleştirilmesi zor bir mimari tasarımı hayata geçirerek yeni nesilleri hedeflerine ulaşabilmek için yüreklendirmektedir. Rüzgâr enerji santrali ve güneş panellerini içinde barındıran tesis, Türkiye'de inşa edilmiş önemli bir yeşil bina örneğidir. Konya Bilim Merkezi; tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile herkes için gerçek bir bilim merkezi olacaktır. Konya Bilim Merkezi, Konya'yı biliminde merkezi yapma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırarak “İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır” ilkesi ile her yaştan ziyaretçiyi bilimin güler yüzü ile tanıştırarak, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı sağlayacaktır. Yenilikçi, araştırmacı ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bir bilgi toplumunun oluşmasına destek olmak için, her yaştan ziyaretçiye yönelik eğlenceli ve etkileşimli ortamlar sunarak, onları bilim ve teknolojiyle buluşturmak, bilimsel merak ve öğrenme isteği uyandırmak, yeni fikirler üretilmesine imkân sağlamaktır. Konya Bilim Merkezi; bilimi seven, anlamaya çalışan, günlük hayatta bilimsel gerçeklerin yol göstericiliğinden faydalanan, bilim üretmeye istekli, yenilikçi bireylerin topluma kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir.
İçerik Yok
12 Temmuz - 20 Ağustos 2016 tarihleri arasında Konya Bilim Merkezi’nde diğer bilim merkezleri ve okullara örnek olacak bir organizasyon düzenlendi. Konya Bilim Merkezi’nde, Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi’nden 12 ortaöğretim öğrencisi için yaz okulu programı yapıldı.
Yaz okulu programı çerçevesinde öğrencilere temel düzeyde bilim tarihi dersleri verildi. Coğrafya, astronomi, kimya, fizik, tıp, matematik gibi temel disiplinlerde Müslümanların gerçekleştirdiği bilimsel hareketler, oluşumlar ve bunların tarihsel süreçlerinin işlendiği derslerde Orta Çağ eğitim kurumları, geometrik desenler, simya, madencilik ve deprem gibi özel temalara da değinildi. Ayrıca bu disiplinlerin günümüz dünyasındaki önemi ve teknolojiye katkısı da vurgulandı.
Derslerin yanı sıra parfüm yapma, geometrik desenler çizme, gece gökyüzü gözlemi gibi farklı alanlarda çeşitli atölyeler de düzenlendi ve bu etkinliklerin sonunda sunmak üzere katılımcıların türlü projeler yapması ve böylece programı benimsemeleri amaçlandı.
Program kapsamında İslam medeniyetinin altın çağı (700-1700) süresince Arapçanın bilim dili oluşundan kâğıdın imalatına, Cabir’in sülfürik asidi icat etmesinden Elhamra’da altın oranın keşfine kadar birçok konu derslerde işlendi. İslam’ın bilime katkısının yanı sıra bilimin de Müslüman kültür havzasına katkısı ve bu katkıların ekonomik, psikolojik ve sosyolojik boyutları da derslerin içeriğine dâhil edildi. Harezmî, Birunî, İbnu’l-Heysem gibi bazı önemli Müslüman bilim insanlarının bu süreçteki rolleri anlatıldı ve bugün onların mirasından nasıl bir rol-model ortaya çıkarılacağı üzerinde öğrencilerin fikir yürütmesi sağlandı.
Yaz okulunda İslam bilim tarihi incelemeleri yapılırken geçmişle övünmekten veya maziye nostaljik bir özlem duymaktan çok, geçmişin mirası üzerinde düşünme ve o zamandan bugüne dersler çıkarma hususunun altı çizilerek, öğrencilerin tüm insanlığın ortak ürünü olan medeniyetin oluşmasında kendi kültürümüzün rolünü tespit etmeleri ve katkıları geliştirmeye yönelik ne tür çalışmalarda bulunabilecekleri konusunda teşvik edilmeleri hedeflendi.
Atölye ve laboratuvarlarımızda; yenilikçi, araştırmacı ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bir bilgi toplumunun oluşmasına destek olmak için, her yaştan ziyaretçiye yönelik eğlenceli ve etkileşimli ortamlar sunarak, onları bilim ve teknolojiyle buluşturuyoruz. Bilimsel merak ve öğrenme isteği uyandırarak, yeni fikirler üretilmesine imkân sağlamak için çalışıyoruz.
Planetaryum veya gezegenevi, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonlarıdır. Geleneksel sinema ya da tiyatro salonlarından ayıran en önemli özellikleri, kubbe biçimindeki perdeleridir. Gökyüzü, gerçeğine çok yakın bir biçimde bu perdeye yansıtılır. Öyle ki, bu kubbenin altına yerleştirilen koltuklarda oturan seyirciler kendilerini gerçek gökyüzünün altında gibi hissederler. Hepsinden önemlisi, burada yapılan gösteriler, izleyiciyi bir sinemadan ya da herhangi bir başka gösteriden daha fazla içine almaktadır.
Konya Bilim Merkezi’nde yer alan planetaryum; çapı 14 m olan tam küre formunda, 100 kişi kapasiteli optik ve optomekanik sistemi bulunan, gökyüzü, gökcisimleri ve benzeri görüntülerle hazırlanan özel görsellerin ve bilimsel içerikli özel filmlerin izlenebileceği kubbe sinemalardır.
İçerik Yok
İçerik Yok
Konya Büyükşehir Belediyesi Kafe'm ile şehre renk katarken, Konya Bilim Merkezi de Kafe'm'in yer aldığı noktalardan biri oldu. Bilim merkezi Kafe'm, sergilerde, atölyelerde, planetaryumda zaman geçirdikten sonra yorgunluğunuzu atabileceğiniz, temiz ve kaliteli hizmet ile keyif alabileceğiniz bir mekan olma özellğine sahip.
Grup gezileri için randevu almak isterseniz bilim merkezini arayabilirsiniz. Pazartesi günleri dışında hafta içi 09:00 - 16:30 hafta sonu 10:00 - 17:30 saatleri arasında randevu alabilirsiniz.
Tel: 0332 221 8888