Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı’nın Üçüncüsü 11-12 Eylül 2019 Tarihlerinde Kayseri’de Gerçekleştirildi
“Bilim Merkezleri ve Okul Dışı Öğrenme” temalı konferansın kapsamında; eğitim programları ve etkinlikler, bilim ve teknoloji merkezleri sergi tasarım ve üretimleri, bilim ve teknoloji merkezleri için iş birlikleri, sürdürülebilirlik ve yararlanılabilecek destekler ile bilim iletişimi gibi konular yer aldı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Konferansa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Bekir Çengelci, Rektörler, İlçe Belediye Başkanları ve Türkiye’nin dört bir yanından bilime gönül veren, bilimi topluma ulaştırmaya çalışan 750’ye yakın bilim iletişimcisi katıldı.
TÜBİTAK ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen konferans, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş’un açılış konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmasında en verimli öğrenmenin aktif şekilde gözlem yaparak, dokunarak, görerek, işiterek, deneyerek ve soru sorarak gerçekleştiğini belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal her yaştan farklı birikimlere sahip insanı bilimle buluşturan bilim merkezlerinin bilim ve teknoloji seferberliğindeki önemini vurguladı. Gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyacağımız nitelikli insan kaynağını oluşturacak olan öğrencilerimizin atölye çalışmalarında bilimle teknolojiyle temas ettiğini anlatan Prof. Dr. Mandal, toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak için TÜBİTAK 4003 Bilim Merkezi Kurulması Destek programı kapsamında desteklenen projeler hakkında bilgi verdi. Bununla birlikte tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için, geleceğin mühendislerinin, teknoloji girişimcilerinin ve teknoloji liderlerinin yetiştirilmesinin amaçlandığı Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin önemini vurguladı. Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama, İleri Robotik, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ve Mobil Uygulama, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Yapay Zekâ konularında derinlemesineeğitim verilen toplam 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nin kurulması çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade etti.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş ise, ev sahibi olarak katılımcıları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Kayseri’nin bilime en yatkın şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesinin TÜBİTAK ile işbirliği yaparak kurduğu Kayseri Bilim Merkezi’nin henüz 4 yılını dahi doldurmadan 400 bin ziyaretçiye ulaştığını, Kayseri Bilim Merkezi’nin önümüzdeki dönemde de yeni faaliyetleriyle cazibe merkezi olacağını belirtti.Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mustafa Sami Topçu, 21. Yüzyıl Becerileri ve BilimMerkezleri konulu sunumunu gerçekleştirdi. İki gün süren Konferans kapsamında akademisyenler, bilim merkezi ve müze çalışanları, sergi tasarımı ve üretimi gerçekleştiren firmalar, gerçekleştirilen oturumlarda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu. Bilim Merkezleri Müdürü Doç. Dr. Rukiye Dilli’nin gerçekleştirdiği kapanış konuşmasının ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Şeref Bahçecioğlu tarafından TÜBİTEM 2020 Konferansına ev
sahipliği yapacak Kocaeli Bilim Merkezi Koordinatörü Fatma Nur Hüküm Koç’a TÜBİTEM şilti takdim edildi.
Konferans kapsamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren bilim merkezleri ile sergitasarımı, üretimi ve planetaryum alanlarında faaliyet gösteren yerli firmaların stantlarını ziyaret ederek her birinin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
11-12 Eylül 2019 tarihlerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilen “3. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı” sunumlarına aşağıdaki bağlantılar ile ulaşabilirsiniz.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL -"Bilim ve Teknoloji Seferberliği Yolunda Bilim Merkezleri"
Prof. Dr. Ahmet İlhan ŞEN - "Bilimi “iletebiliyor” muyuz?"
Prof. Dr. Erdinç ÇAKIROĞLU - "STEM EĞİTİMİ ve Bilim Merkezleri"
Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN - "Bilim ve Teknoloji Merkezleri TÜBİTAK Destekleri: 1511 Programı"
Prof. Dr. Mustafa Sami TOPÇU - "21.Yüzyıl Becerileri, Okul Dışı Öğrenme ve Bilim Merkezleri"
Doç. Dr. Kasım KARAMAN - "Kayseri Bilim Merkezi-Erciyes Üniversitesi Gönüllülük Sistemi"
Doç. Dr. Sedef CANBAZOĞLU BİLİCİ - "TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Destekleri"
Dr. Neşe OYAL - "MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi ve Eğitim Faaliyetleri"
Mahir DEMİR - "Kayseri Bilim Merkezi’nde Eğitim Programları Uygulamaları"
Tugay GÜZEL - " Sergi Üretim Süreçleri"
Yeliz ERKOÇ KÖK - "Ulusal ve Uluslararası Bilim Festivalleri/Etkinlikleri"
ADRES
Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı
Bilim Merkezleri Müdürlüğü
TELEFON
0 (312) 298 95 21
İçerik Yok