Haberler

Eklenme Tarihi 18 Ocak 2024, Perşembe

A+ | A-


UZAY YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Türkiye’nin ilk astronotu uzaya çıkıyor. Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi için astronotumuz Alper Gezeravcı 19.01.2023 tarihinde saat 00:49’da uzay yolculuğu başlıyor.

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’nın Uzaya Gönderileceği Tarihte Bir Günlük Erteleme

Görev Armasında 100. Yıl ve Türk Devletleri vurgusu

Alper Gezeravcı’nın misyonda kullanacağı görev armasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı yanı sıra ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

13 farklı deney yapacak

Türkiye’nin insanlı ilk Uzay misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak ve 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden biri de Muş Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öğrenciler tarafından hazırlandı.

Uzay yolcuğu bilim merkezlerimizden canlı olarak izlenebilecek

Bilim merkezlerimizde atölye etkinlikleri, yarışmalar, gökyüzü gözlem etkinlikleri, uzay filmleri gösterimi ve bilim söyleşileri gibi birçok etkinlik yapılacak. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi (GUHEM), Üsküdar Bilim Merkezi, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi’nden canlı olarak izlenebilecek.

BİLİM MERKEZLERİ PROGRAMI